Despre fermă

Cât de adânc să plantezi cartofii

Pin
Send
Share
Send
Send


Cartofi - cultură fără pretenții. Cu soluri adecvate, acesta este cultivat cu succes chiar și în zone cu climă rece. Productivitatea poate fi sporită semnificativ, cu respectarea strictă a regulilor de plantare a cartofilor. Gândiți-vă cât de adânc și de catimetri adânc în jos pentru a planta cultura.

Reguli de plantare

În ciuda existenței a sute de soiuri de plante cultivate cu succes în climatul nostru relativ rece, toate ele cer o cantitate de lumină, umiditate și calitate a solului.

Solul bogat în solul neagră este implicit adecvat pentru cultivarea cartofilor
Cea mai bună opțiune pentru plantarea cartofilor este solul negru, caracteristic regiunilor sudice și parțial în zona temperată. Este în Cernoziom faptul că sistemul de rădăcini de cartofi, care este situat într-un strat la o adâncime de cel puțin 25 cm, se simte cel mai confortabil.

Adâncime corectă

Există trei opțiuni pentru plasarea cartofilor în sol, diferite adâncimi de plantare:

 • mic - nu mai mult de 6 cm; Metoda este utilizată atunci când tuberculii sunt încă în sol rece sau solul aparține unui soi greu, de lut, care este greu de depășit de un germen.
 • central - de la 6 la 10 cm; ideal pentru zonele cu sol nisipos.
 • adâncime - 12 cm sau mai mult; bine adaptate pentru soluri de înaltă calitate cu fertilitate ridicată, precum și pentru regiuni cu o lipsă de umiditate naturală.

În regiunile cernoziomului, acestea practică adesea plantarea medie și adâncă a cartofilor. Acest lucru se datorează slăbiciunii suficiente a pământului (germenii își vor găsi cu ușurință calea în sus) și încălzirea timpurie a pământului.

Adâncimea de îngrădire este determinată de mărimea tuberculilor. Dacă acestea sunt mici (mai puțin de 50 g), atunci ele trebuie plasate ușor mai sus.

Distanța dintre arbori la aterizare

Sarcina principală este de a determina adâncimea optimă a puțurilor - dau sistemului rădăcină al plantei suficient spațiu pentru dezvoltare. Distanța de la tuberculii vecini nu este mai puțin importantă aici.

Este de dorit să se utilizeze spațiul cât mai eficient posibil.

Dimensiunea optimă a tuberculilor pentru plantare nu este mai mică de 50 g și puțin mai mult de 100 g. Este necesar să selectați materialul pentru semințe și să îl pregătiți pentru însămânțare cu mult înainte de începerea lucrului.

Pentru a determina corect distanța dintre arbori în timpul plantării, este necesar să vă concentrați asupra sistemelor viitoare de rădăcină a plantelor - acestea nu ar trebui să interfereze reciproc. Acordați atenție dimensiunii tuberculilor: cu cât sunt mai mari, cu atât este mai mare distanța dintre găuri.
 • Cartofii cântărind mai puțin de 50 g - la fiecare 20 cm.
 • Cartofii cântărind 50-100 g - la fiecare 20-28 cm.
 • Cartofii cântărind mai mult de 100g - la fiecare 28-40 cm.

Nu numai mărimea tuberculului, ci și dezvoltarea "sondei", din care cresc rădăcinile, influențează sfera de aplicare a sistemului radicular. Dacă există o mulțime de ele, iar locația este distanțată, atunci rădăcină structura sistemului va ieși în mod special luxuriante. Fiecare sămânță trebuie să aibă cel puțin 2-3 ochi.

Distanța dintre rânduri la aterizare

Cu distanța dintre rândurile de plante la fel ca și cu distanța dintre găuri - prosperitatea locului asigură dezvoltarea rapidă a plantei, prin urmare, greutatea tulpinii crește și recolta.

Spațiul minim admisibil este de 60-70 cm, dar aici ar trebui să vă concentrați asupra soiului de cartofi:

 • Maturarea timpurie - 70-80 cm.
 • târziu-maturare - 80-100 cm.

Regula se aplică celor mai comune modele de plantare - de-a lungul crestelor și în tranșee. Pentru prima opțiune, menținerea distanței este deosebit de importantă, deoarece cu o mică distanță de rânduri unul de celălalt vor exista dificultăți cu umflarea, care uneori trebuie să se facă de 2 ori pe sezon.

Deși plasarea cartofilor în grădină în toate cazurile se face în rânduri, ei înșiși pot fi aranjați în moduri diferite. O metodă experimentală populară este de a planta în rânduri duble cu intervale lungi între ele.

Cu această schemă "jumătate de rând" sunt situate aproape una de cealaltă - în aproximativ 20 cm, dar culoarul este măsurat în metri, în loc de 60-80 cm obișnuit.

Schema poate fi și mai diversificată dacă arborii sunt aranjați în mod eșalonat.

Două rânduri

Se poate calcula că densitatea culturilor pe țesătură rămâne aceeași ca în versiunea clasică, dar avem multe avantaje - cel mai bun acces de lumină dintr-o parte a tufișului, ușurința de prelucrare a tufelor, în final, aspectul estetic al patului.

Sfaturi pentru plantarea cartofilor

Nu toți grădinarii știu că este permis să planteze cartofii nu ca semințe întregi, ci tăiate în bucăți. Acest lucru se face fie cu lipsa de semințe, fie cu dimensiunea excesivă a tuberculilor individuali.

Abuzul oportunitatea nu merită, pentru că viabilitatea plantelor la tăieturi slăbește. De asemenea, este important să vă amintiți următoarele reguli:

 • Fiecare parte a tuberculului trebuie să aibă cel puțin 2-3 "ochi" de rădăcini viitoare.
 • Sămânțele tăiate sunt plantate numai după ce tăieturile sunt zdrobite - deci sunt mai puțin susceptibile de a se îmbolnăvi.
 • Greutatea minimă a unui tubercul tăiat pentru plantare este de cel puțin 30 g.
La plantarea cartofilor, este important să observăm uniformitatea rândurilor, altfel o parte a plantelor va avea în mod inevitabil un spațiu de locuit mai mic. E greu de făcut.
Chiar și rânduri de cartofi plantați

Puteți recurge la două moduri simple:

 • Pentru a face o marcare a unui pat înainte de aterizare - în primul rând, marcați primul rând, în locul său întindeți markerul; celelalte sunt măsurate de la rând, marcând zona de aterizare pe fiecare brazdă.
 • Ca ghid utilizați un panou obișnuit pe lungimea grădinii; pe măsură ce rândul următor este plantat, placa este mutată, încercând să mențină distanța necesară cu ochiul.

Metodele sunt simple, dar eficiente. Cu o aterizare plană pe o țesătură de sol negru ar trebui să fie plasate de la 350 la 500 de tufișuri, în funcție de mărimea tuberculilor.

Modele de aterizare: creastă și șanț, dimensiunea brazdei

Pentru a implementa pe deplin calitatea solului și a reduce la minim dezavantajele sale pot ajuta modelele diferite de plantare a cartofilor. Există mai multe dintre ele:

 • Pe creastă - patul este format sub formă de rânduri de crestături ridicate cu 10-30 cm; astfel, tuberculii sunt situați deasupra nivelului solului.
 • În tranșee - cartofii sunt plantați în șanțuri superficiale (5-10 cm) umplute cu un strat feros de humus, turbă, rumeguș în toamnă.
Plantarea cartofilor pe organice într-un recipient - analog de paturi "inteligente"; containerul este făcut la aproximativ un metru lățime, pereții fiind formați din plăci sau cărămizi; stratul fertil este stivuit în straturi (humus-compost-soil), în caz contrar inserția continuă ca de obicei.

Aceste scheme reprezintă o alternativă la metoda cea mai comună, o lopată. Deși au mai multă forță de muncă, au mai multe avantaje.

Schema de plantare a cartofilor în grădină și în țară

În plus față de o recoltă mai bogată, schemele complexe fac posibilă luarea în considerare pe deplin a caracteristicilor climatice ale regiunii.

Pe creastă

În partea superioară a acestora, trageți caneluri mici, în care plantează cartofii. Cu asta important pentru pieptene:

 • era inundabil, cu laturi rotunjite;
 • în nici un caz nu ar trebui să fie triunghiulară, altfel planta va germina în lateral, nu sus;
 • o astfel de aterizare este mai ușor de adunat, nu acumulează excesul de umiditate într-o climă ploioasă.
Pe creastă

În tranșee

Cu o adâncime de 30 cm, acestea sunt umplute cu humus fertil, în care sunt plasate tuberculii; șanțurile acumulează mai bine apa, deoarece metoda este optimă pentru regiunile cu vară aridă.

Trandafir de cartofi de probă

La organice într-un recipient

Nutrienții sunt mai bine depozitați în cutie, stratul fertil poate fi schimbat în fiecare an; solul se încălzește mai rapid în primăvară, deoarece schema permite plantarea soiurilor de copt timpurii; Schema este indispensabilă pentru latitudinile nordice la rece.

La organice într-un recipient

Adâncimea de aterizare la utilizarea schemelor complexe

La fel de important este adâncimea de a pune semințe și joacă cu scheme complexe. Procesul poate începe, când temperatura solului se încălzește până la 8 ° C. Luați în considerare nuanțele și ce adâncime a găurii:

 • Pe creastă - în dealurile încălzite de pe cele trei laturi, temperatura crește mai repede; adâncimea tuberculului depinde numai de sol - pe pământ nu mai mult de 6-8 cm, iar pe sol negru și nisip - 8-10 cm.
 • În tranșee, este important să se mențină în mod corespunzător adâncimea șanțurilor, să se aștepte ca stratul fertil să se umple să se contracteze și să se formeze o adâncitură de cel mult 5 cm; în el și a pus semințele.
 • Pe organicele din container - ca pe paturile sub formă de crestături, pot fi puse în containere mai devremeAdâncimea este mică - 6-8 cm.

Rezervoarele organice sunt recomandate a fi instalate în direcția nord-sud, ceea ce le conferă lumii mai multă lumină.

Cum să plantezi cartofi sub lopată

În ciuda interesului crescând pentru metode mai complexe de formare a paturilor, plantarea cartofilor sub o lopată a fost și rămâne cea mai comună opțiune. Acest mod de "bunicul" de a planta manual, deși simplu, dar necesită, de asemenea, unele cunoștințe de grădinar.

Cu câte centimetri adânci

Metoda este echipament simplu de lopate - în pământ se face o gaură pentru încastrare, jumătate din lungimea lamei, adică 10-12 cm.

Când se cultivă cartofii sub o lopată, tuberculii se așează la celălalt capăt al grămezii, stropiți cu pământ fie în același timp cu suprafața, fie formează o movilă de 5 cm înălțime.

Aranjamentul clasic de plasare a tuberculilor cu o metodă de lovire este de 70 cm între rânduri (borax) și 30 cm între găuri.

O lovitură este cea mai potrivită pentru această metodă.

Ce nevoie de o lopată pentru plantarea cartofilor

Cel mai convenabil pentru a lucra pe paturi tipul de lopată - baioneta. Lama sa este realizata sub forma unei petale rotunjite. Materialul folosit este metale de înaltă rezistență - oțel de scule, sau chiar titan. Dimensiuni standard ale lamei:

 • Lungime - 32 cm.
 • Latime la baza - 23 cm.

Există și opțiuni non-standard, de regulă, dimensiunea acestora variază într-o direcție mai mare decât cea normală.

Cum se aterizează fără o lopată

Atunci când pregătiți paturile, puteți face complet fără uneltele de înnobilare. În primul rând, lucrările de terasament sunt efectuate mai rapid folosind un plug de grădină, dar metoda este bună numai dacă plantați cartofii în brazde.

După aceea va necesita o perioadă de consumatoare de timp.

O opțiune alternativă pentru plantarea cartofilor este superficială. Se aseamănă cu aceleași paturi "inteligente". Tuburile nu sunt îngropate în principiu, ci plasate pe suprafața pământului, stropite deasupra cu un strat de paie sau mulci (amestecuri de turbă, rumeguș, humus etc.). Acest design păstrează bine căldura, nu are nevoie de sapaturi.

Alegerea grădinarilor are multe opțiuni pentru a planta cartofii în mod profesionist sau în țară. Lasă planta să fie cea mai comună și tolerantă a condițiilor dure, ea nu mai puțin decât altele necesită efort și efort uman în timpul cultivării.

Pin
Send
Share
Send
Send