Despre fermă

Cum să prune un caise în toamnă

Caisul este un copac, caracterizat printr-o creștere foarte intensă. Datorită acestei caracteristici, creșterea coroanei este foarte rapidă, ceea ce poate afecta negativ starea întregii plante. de multe ori, datorită creșterii rapide a lăstarilor, pomul de caise este expus la diverse bolipoate chiar să se usuce și să moară. Pentru a evita astfel de consecințe, ar trebui să vă tăiați în mod regulat animalul în toamnă.

Scopul tăierii de caise

Înainte de a lua în considerare procesul menționat mai sus, este necesar să se determine de ce caise necesită o astfel de procedură. Motivele pot fi următoarele:

 1. Formând o coroană frumoasă. În acest caz, tăierea este necesară pentru frumusețea estetică a caisului: îndepărtarea lăstarilor proeminenți și prea lungi, formarea formei dorite a coroanei copacului.
 2. Îmbunătățește întinerirea. Plantele intense de fructe și de densitate ridicată a coroanei duc la îmbătrânire și moartea lăstarilor interne.
Taierea caisului în toamnă este necesară pentru a asigura formarea de lăstari noi în fiecare an, ceea ce va economisi o recoltă bogată.
 1. În absența circumciziei fructele se micșorează, iar numărul acestora este semnificativ redus.
 2. De asemenea, fără a efectua această procedură ramurile sub greutatea fructului se vor rupe. Este necesar să se regleze numărul de ovare pe lăstari.
 3. Creșterea și dezvoltarea puilor tineri este în scădere, se oprește în cele din urmă. Caisul "devine vechi" și, ca urmare, fructele își pierd calitățile varietale, dând drumul la mărime și gust.
 4. Gheață de glazurare. Dacă un copac crește în latitudini medii, este inevitabil expus la înghețuri severe. În acest caz, toate ramurile afectate sau uscate trebuie îndepărtate în scopuri sanitare.

Astfel, pentru a forma o coroană perfectă și frumoasă pentru animalul dvs. de companie și pentru a asigura o fructare regulată și abundentă, precum și pentru a prelungi viața pomului fructifer, în mod sistematic trebuie să-și taie lăstarii.

Când să prune un copac

Dacă vorbim despre timpul potrivit pentru tăierea copacului de caise, trebuie menționat faptul că este necesar să se efectueze o procedură complexă. Aceasta înseamnă tăierea caisei în toamnă, vară și primăvară.

Sokodvizhenie, indiferent de timpul procedurii, ar trebui să fie oprit, adică tăierea se face fie înainte de a începe la începutul primăverii, fie la sfârșitul ei la sfârșitul toamnei.

În primul an, se recomandă începerea procesului de tăiere a ramurilor. În primăvară începe să formeze o coroană, pentru a stimula în continuare fructele abundente și pentru a îmbunătăți caracteristicile de calitate ale fructelor.

Instalații de tăiere de toamnă pentru scopuri sanitare.. Aceasta elimină toate lăstarile bolnave, deteriorate și uscate pentru recuperarea unui copac întreg.

Cu o coroană groasă de caise, copacul nu are lumină, ceea ce duce la uscarea ramurilor și moartea lor.

În timpul verii, ramuri tăiate pentru a stimula formarea de lăstari tineri. Această procedură se realizează pentru întinerirea caisei cu o frecvență de o dată la doi sau trei ani.

Cum să prune un caise în toamnă

În toamnă, caisele trebuie tăiate pentru a elimina ramurile deteriorate și neviabile. În acest fel, planta este pregătită pentru viitoarea iarnă și ajută să câștige forță pentru sezonul următor. de asemenea un rezultat important al tăierii ramurilor slabe va fi formarea de lăstari tineri. Adesea, pe ei se formează majoritatea fructelor din pomul de caise.

Tunderea de toamnă este recomandată în toamna târzie, nu mai devreme de mijlocul lunii octombrie.

De asemenea, o trăsătură distinctivă a acestui pom fructifer este aceea excesul de ovar nu este aruncat de către plante. Aceasta duce la spargerea ramurilor și a bolilor plantei.

Prin urmare, în toamnă este necesar să se efectueze nu numai tăierea sanitară, dar și reglarea și întinerirea întineritoare.

În toamnă, numai soiurile de caise de calitate medie și timpurie sunt tăiate.

Pregătirea instrumentelor

Următoarele instrumente sunt necesare pentru îngrijirea copacului de caise.:

 • pruner;
 • cuțit inoculator de grădină;
 • grădinărit;
 • o bară ascuțită;
 • sfoară pentru a susține lăstarii și crengi;
 • mijloace pentru încorporarea secțiunilor și rănilor (de exemplu, grădină var).
Curățarea caisei cu foarfece de tăiere

Mai întâi de toate instrumente de gradina ar trebui sa fie ascutite cu atentie. Un cuțit de grădină este măcinat pe o bară umedă pentru a îndepărta pilitura de fier. Tăietor nou, sau altfel golit, este necesar să dezasamblați și să vă ascuțiți lama. După aceasta, verificați instrumentul. Prăjitorul poate fi reglat prin controlarea tensiunii piuliței: dacă mânerul este prea strâns, slăbiți-l, dacă este slăbit, strângeți-l.

Înainte de a începe la grădină a văzut că trebuie să mutați dinții în direcții opuseprin alternarea pantei lor spre dreapta și spre stânga. Unghiul de îndoire al dinților este păstrat la fel, iar partea ascuțită trebuie să fie orientată spre interior.

Imediat înainte de procedură, întregul instrument este dezinfectat pentru a proteja planta de boli și dăunători.

Schema de tăiere și tehnologie

În toamnă Apricot Formarea Tunderea în sezonul următor, planta furnizează substanțele nutritive lăstarilor fructuoase în mod egal. De aceea, acest tip de tăiere se practică de la o vârstă fragedă de copaci.

Pentru a forma coroana, tăierea este realizată într-o manieră evacuată și delimitată. Pentru a face acest lucru, lăsați 6-7 muguri principale puternice, care sunt la distanță de 30-40 cm.

Această tăiere se face în felul următor.:

 1. În primul an de viață, copacii formează o coroană.tăierea unui bici pentru un sfert. Pe planta tânără, sunt lăsate două lăstari principali, asigurând o distanță de aproximativ 30 cm între ele, ramurile rămase sunt îndepărtate. Ramurile rămase sunt tăiate la o lungime mai mică decât lungimea biciului cu 20-30 cm.
 2. Anul viitor, două ramuri tinere sunt tăiate în mod similar., lăsând între ele o distanță de 40 cm.
 3. În anii următori, se efectuează aceeași procedură.prin mărirea decalajului cu 10 cm.
 4. Ramurile de pe scapa centrala tăiate în jumătate dacă depășesc lungimea de 60 cm. Concediul scurt neschimbat.
 5. Dacă arborele de caise a crescut ramuri scurte și slabe, dar vor putea să aducă fructe în perspectivă, le recomandă ciupirea lor până când sunt suficient de puternice pentru a susține greutatea fructului.
Program de tăiere de caise

Tunderea de reglementare ajută la păstrarea coroanei și a proprietăților productive ale caisei. În acest caz, lăstarii sunt îndepărtați cu direcția de creștere în interiorul coroanei pentru a asigura un nivel suficient de iluminare pentru toate părțile plantei.

La o plantă adultă, creșterea de lăstari noi este adesea suspendată. Pentru întinerirea unei plante mature, ea este supusă tăierii toamnei.:

 1. După o examinare aprofundată a plantei, se selectează mai multe ramuri care nu poartă. lor tăiat cu un ferăstrău de grădină la un unghi de 45 de grade.
 2. Identificați câteva dintre cele mai puternice lăstari, relativ tinere. must scoateți ramurile care cresc pe ele, toate sau mai multe majore.
Ramurile vechi ar trebui să fie tăiate la fiecare tăiere toamnă treptat în mai mulți ani, fără a aștepta moartea plantei.

Cum să îngrijiți un copac după tăiere

După ce prăjirea caise necesită atenție. După procedura, trebuie luate următoarele măsuri de îngrijire:

 1. Închideți toate secțiunile grădină.
 2. Pentru dezinfectarea rănilor mari, utilizați soluție de sulfat de cupru.
 3. Pentru o mai bună adaptare și restaurare a caisei, se aplică îngrășăminte cu fosfat și azot.
Locurile de felii de caise trebuie tratate imediat cu un grătar special de grădină sau vopsea obișnuită pentru acoperirile din lemn.

Tăierea corectă a copacului de caise poate dura mult timp, mai ales pentru grădinarii novici. Dar asta cerința necesară pentru sănătatea plantelor și asigurarea cantității și calității necesare a fructelor.