Despre fermă

Proprietăți utile și contraindicații ale coacăzului negru

Coacăzul negru este un membru al familiei de fructe de coacăze. Popularitatea pe care a câștigat-o cu câteva secole în urmă, când oamenii au învățat despre beneficiile sale pentru sănătate.. Numele se datorează aromelor, exudate de fructe de pădure și de frunze (în vechea rusă "coacăze" - "miros puternic"). Să facem cunoștință cu proprietățile benefice și contraindicații pentru utilizarea acestui boabe.

Compoziția și proprietățile benefice ale fructelor de coacăză pentru corpul uman

Bomboanele mici de coacăze negre ascund o cantitate incredibilă de vitamine:

 • Vitamina C - Un instrument puternic pentru consolidarea sistemului imunitar. Cea mai mare parte rămâne chiar și atunci când boabele de coacăze sunt înghețate. În combinație cu vitamina P va ajuta la prevenirea aterosclerozei;
 • Vitamina A (caroten) îmbunătățește metabolismul, ajută la întărirea sistemului imunitar, accelerează procesul de vindecare, deoarece un antioxidant este important în prevenirea cancerului;
 • Vitamina E accelerează procesele de regenerare tisulară, promovează absorbția vitaminei A, previne formarea cheagurilor de sânge, consolidează sistemul imunitar, participă la sinteza hormonilor;
 • Vitamine din grupa K crește coagularea sângelui, ceea ce este deosebit de important pentru pacienții din perioada postoperatorie;
 • Vitamine din grupa B asigura funcționarea normală a sistemului nervos, susțin activitatea sistemului imunitar.
Coacăz negru

De asemenea, coacăzul negru este bogat în alte substanțe organice utile:

 • Macro și microminerale: zincul, potasiul, fierul, manganul etc. sunt importante pentru buna funcționare a tuturor organelor, producția de energie și repararea țesuturilor;
 • taninuri au efecte diuretice și antiinflamatorii;
 • Pectinele împiedică dezvoltarea proceselor inflamatorii, împiedică apariția tumorilor în celule, contribuie la eliminarea toxinelor;
 • volatil contracarează dezvoltarea bacteriilor patogene;
 • Acid folic reduce efectul efectelor dăunătoare ale radiației asupra corpului uman, este un catalizator pentru eliminarea toxinelor și a metalelor grele (cum ar fi plumbul, mercurul, cobaltul);
 • celuloză contribuie la normalizarea proceselor digestive și a muncii stomacului și intestinelor, previne apariția cancerului, reduce nivelul colesterolului din sânge;
 • Acizi organici stimulează motilitatea intestinală, limitează creșterea și reproducerea bacteriilor, stimulează secreția de suc gastric.

Coacăzurile negre și roșii sunt similare în compoziția vitaminelor și microelementelor, care diferă numai în concentrația unei substanțe. În plus față de cele de mai sus, coacăzul roșu este o sursă de serotonină și cumarină, cu efecte antitumorale și analgezice.

Contraindicații privind utilizarea

Pe lângă beneficii, coacăzii pot provoca vătămări. Coacăzul negru nu este recomandat pentru utilizarea cu tromboflebită, deoarece conținutul ridicat de vitamina K în boabe crește coagularea sângelui.

Coacăzul negru are o serie de contraindicații de utilizat

Coacăzurile, atât negru, cât și roșu, nu pot fi utilizate pentru gastrită, ulcer gastric (cu aciditate crescută), inflamație a duodenului. Este periculos în cazurile de hepatită, risc de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Coacăzul, roșu și negru, este un produs extrem de alergic. Prin urmare, femeile gravide și copiii mici, cu precauție deosebită, ar trebui să fie abordați pentru utilizarea sa, deoarece există un risc ridicat de reacții alergice.

Proprietăți medicinale ale coacăzului negru

Beneficiile boabelor pentru sănătatea bărbaților și femeilor

Consumul de coacăze negre are un efect pozitiv asupra imunității.. Motivul pentru aceasta - conținutul ridicat de vitamina C. 50 g de boabe proaspete recoltate conțin rata zilnică pentru oameni.

Fructele negre de coacăze sunt utile pentru utilizare în cazul difteriei, dizenteriei, deoarece acestea au un puternic efect antimicrobian. Ele cresc, de asemenea, efectul antibioticelor asupra organismului uman de mai multe ori.

În cazurile de tulburări intestinale, infecții ale tractului respirator superior și rinichi, se recomandă utilizarea sucului de coacăze negre.. Sucul proaspăt trebuie diluat cu o cantitate mică de apă fiartă. Sucul poate fi conservat, făcând spații pentru iarnă. Pentru a face acest lucru, boabele enumerate, spălate și bine uscate sunt zdrobite, umplute cu apă distilată și fierte timp de 5 minute. Amestecul este filtrat printr-o sită și turnat în borcane sterilizate, care sunt capace răsucite (pentru 1 kg de boabe - 200 ml de apă). Opțional, sucul poate fi îndulcit

Sucul de coacăză neagră consolidează sistemul imunitar și mărește apărarea organismului

Curcanul negru uscat accelerează purificarea organismului de particulele radioactive și metalele grele. (cobalt, plumb, mercur etc.). Pentru a usca fructele de coacăze negre, acestea trebuie să fie culese cu atenție, lăsând doar aspectul întreg și sănătos, clătite și uscate pe o cârpă care absoarbe bine umiditatea. Apoi, boabele se răspândesc pe o foaie de copt căptușită cu hârtie de pergament și se pune în cuptor la 60 ° C timp de 3-4 ore, deschizând ușor ușa dulapului. După timpul de uscare, dacă boabele nu eliberează suc în timpul comprimării, înseamnă că au ajuns la gradul de pregătire. Coacăzele uscate sunt depozitate în saci de in, containere sigilate ermetic din sticlă sau staniu.

Majoritatea vitaminelor din boabele de coacăze sunt conservate în timpul uscării și înghețării. Prin urmare, puteți face stocuri de fructe de padure pentru iarna, fara teama de pierdere a proprietatilor de vindecare.

Rețete de infuzie de frunze

Substanțe utile sunt de asemenea găsite în frunze de coacăze negre, din care se fac perfuzii cu proprietăți de vindecare. Ce concentrație de perfuzii ar trebui să fie?Cu ulcer gastric și gastrită, puteți folosi tinctura pregătită conform vechii rețete: 20 de frunze proaspete tinere se toarna peste 1 litru de vin rosu uscat, infuzate timp de 20 de zile, luate 100 g fiecare inainte de masa.

Cu reumatism și guta: 3 linguri de frunze tocate sunt aburite cu 0,5 litri de apă clocotită și infuzate timp de aproximativ o oră într-un termos. Acceptați 100 ml cu puțin timp înainte de mese.

Infuzarea a 2 linguri de frunze și un pahar de apă clocotită, stimulează stomacul și intestinele, ameliorează constipația, disbacterioza, hemoroizii, suprimă dorințele emetice.

Ceaiul din frunzele de coacăz crește hemoglobina

Infuzia caldă de frunze de coacăze negre ajută la bolile infecțioase și catarrale: angină, bronșită, ARVI, gripa, reduce tusea. Pentru a pregăti ceaiul medicinal, 2 linguri de frunze sunt aburite într-un pahar de apă clocotită. Amestecul este încălzit timp de 15 minute într-o baie de apă. Se administrează pe cale orală înainte de masă.

Cursul bolilor de piele poate fi, de asemenea, atenuat și accelerat cu ajutorul frunzelor de coacăze negre. O baie cu adăugarea de decoct de frunze de coacăze negre va fi utilă pentru diverse dermatite, mâncărimi ale pielii, erupții cutanate, eczeme (50 g frunze cu ramuri se fierb cu 1 litru de apă timp de 3 minute și se filtrează). Infuzarea de frunze de coacăze negre ajută la eliminarea potnitsa la copii, pentru a le elimina de erupții cutanate și diateză (6 linguri de frunze sunt umplute cu 0,5 litri de apă clocotită și infuzate peste noapte într-un termos).

Cu oboseala cronica, pentru a întări corpul și a recupera în perioada postoperatorie, se recomandă utilizarea frunzelor mixte de coacăze negre, coacăze negre și afine. O lingură de amestec este turnată cu un pahar de apă clocotită și infuzată timp de o oră într-un termos. Este folosit ca ceai.

Proprietăți medicinale ale coacăzului roșu

Beneficiile de fructe de padure, reteta pentru suc

Coacăzul roșu este folosit ca tonic, ajută la colită, anemie, are un efect diuretic, accelerează eliminarea toxinelor, ameliorează constipația.

Proprietăți de vindecare ale coacăzului roșu

Sucul obținut din fructe de pădure cu coacăze roșii are un efect benefic asupra tractului gastro-intestinal., îmbunătățește peristaltismul, ajută la eliminarea constipației cronice. În căldura acestui suc este ușor să stingem setea, iar în procesele inflamatorii, dimpotrivă, aceasta va ajuta la reducerea temperaturii. În plus, are proprietăți tonice și, de asemenea, ajută la scăderea greaței și suprimarea reflexului gag.

Pentru a face suc: 60 g de fructe de padure rosii ar trebui să fie preparate într-un pahar de apă clocotită, se lasă timp de 3 ore. După filtrare, perfuzia este gata de utilizare.

Folosirea frunzelor în medicina tradițională

Frunzele de coacăze roșii au și proprietăți vindecătoare. Se pare, ce beneficii pot aduce?În tratamentul cistitei 50 de grame de frunze se toarnă cu un pahar de apă clocotită și se insistă într-un termos timp de mai multe ore. Luați o jumătate de cană de 3-5 ori pe zi.

Coacaza decoction - un agent antiinflamator eficient

Acțiune diuretică va avea o perfuzie de 20 g de frunze fierte cu un pahar de apă clocotită. Este beat 2 linguri de 3 ori pe zi.

Astfel, coacăzul trebuie să fie prezent în dietă, proprietățile vindecătoare ale boabelor și frunzelor sale vor ajuta să facă față multor afecțiuni. totuși prea dependent de utilizarea sa nu ar trebui să fie, în special cu tromboză, atacuri de cord, accidente vasculare cerebraleIndiferent de varietate, fie că este chiftelu de chineză sau de aur, pentru că totul este bun în mod moderat.