Despre fermă

Când și cum să plantezi merele?

Pomul de arbori este cel mai popular pom de fructe nu numai în Rusia centrală, ci acum în Siberia.

Datorită selecției, au fost crescute mai multe soiuri rezistente la îngheț, dar întrebarea rămâne relevantă pentru grădinar. în ce perioadă a anului este corect să plantați această recoltă.

Când este mai bine să plantezi un măr?

Caracteristicile climatice ale regiunilor țării pot limita nu numai alegerea soiurilor de mere, ci și obligă grădinarul să adere la un plan strict de plantare.

De exemplu, pentru locuitorii din regiunile sudice și centrale ale țării, timpul de plantare de orice fel, de obicei este toamna.

Siberia de Est și Primorye Nu a fost cel mai favorabil loc pentru creșterea merelor, dar datorită soiurilor noi, se înrăutățește destul de bine în primăvară, mai aproape de mijlocul lunii mai.

Pe lângă climat și ținând seama de sezon, atenția trebuie acordată varietății și vârstei copacului.

Există mai multe soiuri rezistente la îngheț.. Acestea sunt puieți de copaci tineri de Antonovka, Medunitsa, Sorceress, darul toamnei, tânărul naturalist, Bessemyanki Michurinskaya și Hoțul de Argint.

Plantarea în toamnă și caracteristicile sale

În funcție de regiune, frigul poate fi resimțit în perioade diferite. Faptul de debut al înghețului este un punct de referință pentru plantarea mărului.

Cel mai bun mod de a determina momentul când să planteze un măr - pentru a fi ghidat de căderea frunzelor, toate lucrările cu arbori de plantare se efectuează cel mai bine numai după ce se termină.

Debutul înghețului este punctul de plecare pentru plantarea mărului în toamnă

Ca regulă pentru înrădăcinarea copacului va dura între 15 și 25 de zile, în funcție de soiîn perioada 20 septembrie - 20 octombrie.

Asta înseamnă că aveți aproape o lună pentru a planta chiar și o livadă de măr, dar acum să vă spunem despre trăsăturile plantării toamnei.

Dacă luăm în considerare, în principal, zonele de aterizare dure, va exista un mic dezavantaj aici, în ceea ce privește munca suplimentară.

Puieții puieți sunt vulnerabili la înghețarea mai mult decât copacii bătrâni, așa că după plantarea rădăcinilor lor trebuie să fie acoperite cu ramuri de molid, sau să folosiți iarbă cosită tăiată.

totuși opțiunea de cădere are un beneficiu incontestabil:

 • plante răsadite în mod adecvat în perioada rece, se înrădăcinesc bine și devin mai puternice, iar odată cu venirea primăverii încep să crească brusc;
 • mai târziu în primăvară, rădăcinile copacului vor beneficia întotdeauna mai mult de pe un pământ umed, cu compost putrezitor;
 • Modelarea de toamnă promovează dezvoltarea imunității la îngheț într-un măr.

Cum să plantezi un copac în primăvară

Dacă din anumite motive obiective nu ați reușit să plantați un măr în toamnă, există întotdeauna o opțiune de rezervă. Desigur, se va grăbi puțin, pentru că veți avea mult mai puțin timp pentru debarcare decât în ​​toamnă.

Această perioadă durează, de obicei, mai puțin de o lună, trebuie să vă grăbiți terminați lucrul la mijlocul lunii mai. Și din nou, subliniem punctele pozitive și negative ale aterizării.

Să începem cu binele în primăvară nu este nevoie să vă temeți de înghețarea rădăcinilor de copaci. Cu toate acestea, vă veți confrunta cu o serie de probleme atunci când alegeți o plantă de primăvară:

 • în timpul iernii, umiditatea intră în pământ, iar noul copac va trebui să fie udat sistematic și abundent;
 • materialul săditor este întotdeauna mai scump și mai greu de găsit calitate, chiar și în pepiniere.
Atunci când plantați un măr în primăvară, un nou copac va trebui să fie udat în mod sistematic și abundent.

Pământul se usucă repede în primăvarăcare va afecta negativ plantarea de primăvară a unui măr, dacă nu menține umiditatea la același nivel.

Plasând rădăcinile unui copac în apă rece timp de o zi, le îmbibați cu atenție înainte de a le planta în pământ.

Pentru a fixa rezultatul, veți ajuta la iarba uscată sau humuscare trebuie să fie așezate în baza trunchiului de măr. Astfel, veți evita uscarea stratului superior și creșterea rapidă a buruienilor.

Greseli majore

Ce se poate numi o greșeală serioasă în plantarea unui măr? Grădinarii recunosc cele mai multe încălcări în timpul plantării, și doar o parte atunci când îngrijesc un copac. Iată cele mai importante puncte.

La debarcare

Plantarea unui măr prea adânc într-o gaură cea mai dură, și poate cea mai importantă, despre ghinionul grădinarilor novici.

Arborele va crește foarte lent, deoarece limita de aterizare față de gulerul rădăcină nu este corect definită (secțiunea trunchiului de la rădăcină la coroană).

Nou-născuții, cumpărând un tufiș dintr-o grădiniță, care poate avea o inoculare suplimentară deasupra gulerului rădăcină, până la aproximativ 8 cm, le confundă adesea prin plantarea unui copac înaintea lui.

Norma pentru plantare este localizarea gulerului rădăcinii la nivelul solului sau cu câteva centimetri mai mari.

Unde este gâtul rădăcinii pe trunchi? Nu este dificil de determinat prin menținerea unei cârpe ude peste el. Deci, în cazul în care culoarea se va schimba de la verde la maro, există chiar granița.

La plantarea unui măr, locația gulerului rădăcinii trebuie să fie la nivelul solului sau cu câteva centimetri mai mari

Când plecați

Adăparea copacului, inclusiv atunci când se plantează, din abundență cu îngrășăminte minerale va distruge microfloraîn care bacteriile pozitive nu mai pot supraviețui.

Observați proporția conform instrucțiunilor date de producătorul de îngrășăminte pe fiecare ambalaj; nu utilizați uree și azotat de amoniu în primul an de viață a copacului.

Același lucru se poate spune și pentru nutriția arborilor organici. Nici un fel nu folosiți gunoi de grajd proaspăt sau rău.

Dacă introduceți o astfel de momeală, veți omorî moarele până la moarte, deoarece amoniacul și hidrogenul sulfurat emise de gunoiul proaspăt elimină oxigenul din sol sub rădăcină.

Cum de a alege răsadurile

Scopul principal al alegerii este determinarea corectă a stării de răsad, adică a potrivirii sale pentru creșterea și fructul efectiv.

Lipsa de a înțelege semnele de bază ale unui copac bun va duce la faptul că pomul fructiferului va crește prea mult sau se va usca.

Dimensiunea și numărul rădăcinilor unui măr dau o valoare enormă pe ea. În căutarea unui plante perene de mare tufiș, în speranța de a crește un măr puternic, poate duce la consecințe grave.

Observați starea și cantitatea în sistemul rădăcină. Desigur, un răsad mare are multe dintre ele și, în cea mai mare parte, acestea sunt deteriorate, deoarece sunt cultivate în pepiniere și sapate într-un mod mecanizat (plug).

Nu vă grăbiți să cumpărați un măr cu un sistem rădăcină deschis înainte de timpul de plantare

Dacă ați plantat un astfel de tufiș, va fi necesar să tăiați imediat toate ramurile coroanei copacilor, în caz contrar ramurile se vor usca datorită rădăcinilor sparte sau vor fi rănite.

La aceeași vârstă rădăcina este mică și întotdeauna întreagă. În plus, nu mai este necesar să vă grăbiți să cumpărați un măr cu un sistem rădăcină deschis înainte de plantarea timpului, ceea ce este la fel de adevărat pentru orice sezon de plantare. Bush pur și simplu nu se înrăutățește, dar va fi dificil să o salvați.

Există o cale de ieșire: aruncați-l în subsol înainte de a aterizaunde temperatura este menținută între 0 și -40 ° C.

Pregătirea locului

Mai întâi alegeți un loc potrivit și săturați o gaură. Preparatele pentru plantare pot varia în funcție de natura cultivării terenului și de compoziția acestuia.

Ca regulă generală, puteți planta un copac într-o gaură numai 10-12 ani mai târziu după pregătirea locului. Groapa trebuie să fie astfel încât rădăcina să intervină cu ușurință fără a se îndoi.

În acest timp, solul se încălzește și se așează, iar rădăcina nu mai cădea sub gulerul rădăcinii. Excepția este plantarea de toamnă, deci trebuie să îndurați 3-4 săptămâni.

Este de dorit împărțirea terenului ales în două părți: superioară și rădăcină. Atunci întreg pământul trebuie să fie curățat de buruieni. În momentul aterizării, terenul superior este de obicei acoperit de rădăcină.

La fiecare tufă, pregătiți cel puțin 800 de grame de cenușă și îngrășământ. Dacă este humus, atunci nu mai mult de o găleată. Doza de îngrășăminte minerale este foarte mică, de obicei nu depășește 1 kg.

Este necesar să plantați un măr într-o gaură 10-12 zile mai târziu, după pregătirea unei găuri pentru el

Și încă o dată despre tipurile de sol, pentru că aceasta va depinde de metoda de pregătire:

 • cu sol fertil și slăbire atentă, groapa are dimensiuni de 35 cm în adâncime și 45 de lățime;
 • în sol greu 70 în adâncime și la un metru în lățime;
 • dacă este o pământ care a zdrobit piatră și lut acoperit în compoziția sa, atunci încercați să săpați o gaură de 90 cm și faceți lățimea ei mai mică de 120 cm.

Terenul pregătit este turnat într-o gaură și, din nou, slăbit.. Apoi părăsiți locașul pentru rădăcină și așteptați aterizarea.

Tehnica de plantare a copacilor

Copacul tânăr a tăiat toate lăstarii uscați.. De obicei, este rațional să nu lăsați mai mult de cinci. Apoi, un cui de lemn este bătut într-o gaură pentru rădăcină cu 2/3 din lungimea sa, iar apoi rădăcina copacului în sine este coborâtă.

Apoi, pământul este turnat treptat în stratul gaură și ramă în strat. Acest lucru ar trebui să se facă aproape până la capătul grotei, lăsând o groapă pentru a ține apa.

Pentru a evita ruperea trunchiului copacului, legați-l cu un șnur de un cuier. Doar după ce această procedură poate fi turnată abundent sub rădăcină, până la aproximativ 5 găleți de apă, în funcție de timpul de aterizare.

În groapa rămasă, mulciul trebuie făcut cu rumeguș sau humus.

Păstrarea înghețată

Tunderea ramurilor uscate și udarea sistematizată în timp util sunt componente ale cultivării cu succes a merelor și rezistența la îngheț a copacului.

Răsadurile de primăvară sunt suficiente pentru a fi adăpate de 3-4 ori în timpul verii, turnând până la 4 găleți de apă peste rădăcini, cu condiția să nu se producă secetă.

Ați putea fi interesat de publicațiile noastre:

 • Cum să crești un măr de la o sămânță sau o ramură la domiciliu?
 • Când să colectezi merele pentru depozitare? Și cum să procedați corect.
 • 5 moduri de înghețare a merelor la domiciliu.

mereu slăbiți solul sub tufiș și nu lăsați buruienul să crească.

Dacă florile apar în al doilea an, ele sunt de obicei eliminate., deoarece este stearpă. După primirea fructelor pentru prima dată, strângeți ramurile, îndepărtați cele uscate.

Până la mijlocul verii este important să se facă cel puțin cinci suplimente de azot, pe bază de îngrășăminte minerale și biologice.

Măritul de mămici plantat are nevoie de udare, hrănire și tăiere galben

Instrucțiuni de distribuire către un grădinar novice

Sper că asta Aceste sfaturi simple vă vor ajuta nu numai să plantați într-un mod competent un mărdar, de asemenea, primesc în mod regulat o recoltă bună de fructe.

Pentru a face acest lucru, monitorizați anual starea pomului, tăiați ramurile bolnave și nu uitați să faceți apă în timp.