Despre fermă

Plantarea corectă și cultivarea fasolei verzi în sol deschis

La început, boabele de sparanghel nu s-au răspândit în grădinile amatorilor. Dar este complet în zadar. De-a lungul timpului, oamenii și-au dat seama că bomboanele de acest tip pot fi folosite mai mult în gătit decât cele simple. Deși fructele sale coapte sunt mai rigide, dar păstăile nu conțin partiții pergament și fibre solide. De aceea întregul pod poate fi mâncat.

Descrierea și caracteristicile fasolei de sparanghel

Această fasole își datorează denumirea de sparanghel, pe care gusturile seamănă cu gustul. Dar relația biologică a fasolei de sparanghel este foarte asemănătoare cu cea obișnuită. Principala lor diferență este absența fibrelor și a filmului solid în interior. În exterior, ele se pot distinge prin forma păstăi. În soiurile de sparanghel au o formă mai restrânsă și mai lungă. Soiurile de sparanghel includ o specie separată numită Vigna.

În regiunea nordică, leguminoasele sunt cultivate prin răsaduri. În sud, dimpotrivă, puteți avea timp să crească două, și uneori chiar trei recolte pe sezon.

Există trei tipuri principale de fasole sparanghel:

 • Bush;
 • poluvyuschayasya;
 • lichidare.

Nuanțele de păstăi diferă de asemenea în diferite soiuri:

 • verde;
 • galben;
 • violet;
 • roșu.

America de Sud și America Centrală este considerată locul de naștere al fasolei verzi. Din cele mai vechi timpuri, locuitorii acestor regiuni au fost conștienți de proprietățile miraculoase ale fasolei de sparanghel. Chiar și vechii romani au folosit această plantă în scopuri cosmetice. În Europa, această plantă a venit în secolul al XVI-lea. În Rusia, a fost inițial folosit pentru a decora grădini și paturi de flori. Au început să mănânce alimente doar după câteva secole.

Sparanghelul are deja un număr foarte mare de soiuri. Unele dintre ele au devenit favoritele favorite ale grădinarilor locali. Acestea includ:

 • Femeie turcă;
 • Macara;
 • sensibilitate;
 • Snow Maiden;
 • regele petrolului.

turc

Вкусовые качества отменные, урожайность высокая.

Технология и схема посадки семя овощной культуры в открытый грунт

Cum să plantați această cultura de leguminoase la dacha? Fasolea este o planta foarte iubitoare de caldura, nu tolereaza ingheturile. Când temperatura scade la +10 grade, planta se oprește, iar chiar și cele mai mici înghețuri doar moare. Pentru plantare ar trebui să încercați să alegeți solul bine drenat. Se poate aplica îngrășământ pre-organic.

Dacă solul din zonă este nisipos fertil, atunci în primăvară se aplică îngrășăminte cu azot (de exemplu, azotat de amoniu 20-30 g / m2).

După ce fasolea de fasole sparanghel a crescut, având grijă de ea este udarea, slăbirea și plivitul, fertilizarea și controlul dăunătorilor.

Dacă după aterizare există o amenințare de îngheț de noapte, atunci cultura trebuie să fie acoperită cu un film sau un material special. O lună după apariția lăstarilor trebuie să se efectueze prima hrănire cu îngrășăminte azotate. Această procedură este deosebit de importantă în vremea uscată. În cazul unui conținut insuficient de materie organică în sol, pot fi aplicate și îngrășăminte complexe.

În timpul perioadei de ovar a bolilor, va fi adecvat să se aplice îngrășăminte de potasiu-fosfor. Pentru urcarea fasolei, se recomandă construirea de suporturi. Dacă varietatea pe care o alegeți este diferită și în ceea ce privește înflorirea ei frumoasă, puteți să o utilizați ca una decorativă.

De regulă, boabele de sparanghel sunt recoltate, împiedicându-le maturitatea. De aceea este foarte important să nu pierdeți momentul de colectare. Aceasta se face cel mai bine la câteva săptămâni după apariția ovarelor. În această perioadă alimentarea cu substanțe nutritive este cea mai mare, păstăile sunt moi și gustoase, iar boabele sunt mici. Atunci când lăstarii sunt îndepărtate, planta începe un nou val de înflorire și continuă să lege păstăi. Această metodă de recoltare vă permite să recoltați până la îngheț.

În nici un caz, fasolea nu poate fi consumată în stare brută, deoarece conține o substanță toxică. Poate cauza intoxicații grave ale corpului. De aceea chiar și atunci când se adaugă la salate proaspete se recomandă fierberea.

Ca regulă recolta este consumată atât proaspătă, cât și conservată, înghețată. Pășile colectate pot fi de asemenea stocate pentru o perioadă scurtă de timp într-un loc răcoros și întunecat. Cu toate acestea, după o săptămână vor începe să devină nepoliticoși și își vor pierde calitățile de mărfuri. De aceea este mai bine să folosiți congelatoarele pentru depozitare pe o perioadă mai lungă.

Sparanghelul este evaluat nu numai ca o componentă a mâncărurilor culinare, ci și ca o plantă ornamentală. În plus, aceasta îmbogățește solul cu substanțe nutritive și azot, ceea ce este, de asemenea, important. În cultivare, această recoltă nu este capricioasă, iar recoltarea este foarte simplă. Proprietăți utile de fasole au fost folosite în vremuri foarte vechi, unele rețete au supraviețuit până în zilele noastre.