Despre fermă

Cum să gătești caise uscate la domiciliu în uscător și nu numai

Transcaucazia, China, Iranul și Asia Centrală sunt de mult timp celebre pentru fabricarea caise uscate. Caisele fac oamenii fericiți în timpul verii, dar puteți păstra gustul plăcut dulce până la iarnă prin uscare acasă. Această procedură se bazează pe eliminarea a 80-90% din umiditatea din uscător, din cauza căreia microbii își pierd capacitatea de a reproduce. Dar, în același timp, activitatea fibrelor dietetice este îmbunătățită, rămânând o treime din vitamine și peste 80% din microelemente, cum ar fi vitaminele C, B, PP, potasiu și caroten.

Specificitatea uscarea caise în uscător și fără ea

Pentru uscarea numai soiurile coapte, cărnoase sunt potrivite, nu foarte suculente și cu un conținut redus de fibre.

Caisele sălbatice nu sunt potrivite pentru producția de caise uscate, dar fructele culturale au acum mai mult de o sută de soiuri care diferă în funcție de gust și de timpul de coacere. Deoarece uscarea se bazează pe îndepărtarea umidității, fructele mari, dulci, cărnoase, care nu au gust amar sunt folosite pentru prepararea fructelor uscate. Aceste caracteristici corespund soiurilor din Asia Centrală, care conțin mai mult de 20% zahăr și a căror greutate este redusă de 5 ori. Fructele trebuie să fie mature, fără daune. Dacă alegeți o metodă la soare, atunci soiurile sunt mai bine să aleagă mai devreme, maturând chiar la începutul verii, pentru o mai bună uscare în zilele răcoroase.

Pregătiți fructele ar trebui să fie după cum urmează:

 1. Înainte de a începe procedura, spălați bine fructele, împărțiți-le în jumătate, îndepărtați oasele. În același timp, trebuie să scăpați de caise care conțin orice puncte sau larve. Nu trebuie să tăiați astfel de zone deteriorate, deoarece există riscul apariției viermilor în viitoarele fructe uscate. Miezurile de semințe nu pot fi aruncate, ci folosite în formă de bucăți sub formă de pudră pentru coacere.
 2. Pentru a evita obținerea fructelor uscate de culoare închisă, trebuie să împăturiți jumătățile fructelor într-un șuviu, țineți-l timp de aproximativ 15 minute peste apă fiartă. O altă modalitate de a păstra culoarea este să turnați caisele cu apă și suc de lămâie.
 3. Luați în considerare utilizarea în continuare a caise uscate. Dacă este doar ca un desert, atunci trebuie să fierbeți un sirop gros, în care, după aceea, puneți un ciocolată pentru câteva minute și dacă este mai bine să faceți o soluție de sare ca o completare a principalelor feluri de mâncare.
Cel mai bine este să evacuați apa ținând fructul într-o sârmă.

După efectuarea procedurilor de mai sus, este necesar să se lase apa să se scurgă și să se disperseze caisele pe părțile laterale ale unei plăci mari pentru a se colecta în centrul lichidului rămas. Apoi, trebuie să decideți despre metoda de uscare.

Modalități de uscare a caiselor la domiciliu, care sunt cele mai populare și de ce

Caisele uscate conțin mult mai multe proprietăți utile decât blocajele sau compoturile. Există mai multe modalități de uscare a fructelor, care diferă în ceea ce privește metoda de procesare și tehnologie. Când se face alegerea, trebuie să urmați cu strictețe succesiunea de acțiuni pentru a păstra produsul finit mult timp.

Se usucă caisele în cuptor

Controlați ca temperatura în timpul procesului să nu crească peste 40 de grade

Această metodă este simplă și rapidă. Trebuie urmată următoarea procedură:

 1. Răspândiți fructele preparate într-un singur strat pe zăbrele de hârtie pergament și puneți-le în cuptor, preîncălzite la 40 de grade.
 2. Pentru încălzirea și uscarea uniformă, evaporarea liberă a umezelii, întoarceți periodic caisele și creșteți treptat temperatura la 75-80 de grade.

La sfârșitul procedurii nu este necesar să închideți cuptorul bine. Această metodă de uscare va dura aproximativ 12 ore, iar fructele gata nu ar trebui să elibereze sucul atunci când sunt presate, ele vor fi elastice, uscate. Poate că gradul de uscăciune a fructelor individuale va fi diferit, dar după câteva zile totul va ieși.

Caise uscate în uscător electric fără os

Ori de fructe, astfel încât să nu se atingă reciproc.

Principalele avantaje ale acestei metode sunt deshidratarea mai bună fără tratament termic special și conservarea maximă a vitaminelor. Aceasta este cea mai ușoară cale de a găti. Pentru a pregăti ar trebui:

 1. Răspândiți fructele cu pulpa de pe paleții de uscător, de exemplu, modelul VOLTERA 1000 Lux, astfel încât să nu atingă o bună suflare.
 2. Aproximativ 20-24 de ore pentru a menține caisele în uscător la o temperatură de aproximativ 50 de grade, rearanjând periodic tăvile pentru uniformitatea uscării.
 3. Aproximativ 18 ore pentru a usca fructele uscate deja la o temperatura de 65 de grade.
 4. Caisele calde și uscate vor fi aproximativ 12 ore la temperatura camerei.

Apoi, ar trebui să le puneți în recipiente uscate sau cutii, care trebuie să fie agitate în fiecare zi timp de aproximativ două săptămâni. Dacă se detectează condens, fructele uscate trebuie uscate din nou timp de aproximativ o oră. Într-un loc răcoros, ele pot fi păstrate timp de mai multe luni.

Cum sa usuci acest fruct la soare

Această metodă durează aproximativ o săptămână pentru a finaliza procesul.

Cel mai ieftin, drept, natural, dar unul dintre căile lungi este să se usuce în aer liber la soare. Înainte de a începe procedura în sine, ar trebui să ștergeți puțin caisele, ținându-le în vânt la umbra de pe stradă. În continuare, trebuie să respectați următoarea comandă și calendar:

 1. Împrăștiați fructul pe grilă instalată pe o bază din lemn.
 2. Puneți fructe uscate în soare și păstrați-le acolo timp de o săptămână, îndepărtându-le de pe stradă pentru noapte.

Există o opțiune pentru a usca caisele, nu pentru a le răspândi și pentru a fi agățate de fir într-un loc umbros. Această opțiune mărește semnificativ timpul procedurii.

Pe pervazul ferestrei

Această metodă este, de asemenea, ieftină, nu necesită efort uman, atenție specială.

 1. Trebuie să păstrați caisele pe pervazul ferestrei la umbră pe tăvi sau foi de hârtie timp de aproximativ 4 ore.
 2. Situat pe pervazul din partea însorită, țineți apusul până la apus.
 3. Apoi uscați timp de o săptămână, evitând lumina directă a soarelui.
Pentru a accelera uscarea pe pervaz, pre-rolați fructul în cuptor

Puteți combina această metodă cu uscarea în cuptor pentru a economisi energia electrică, iar procesul a fost cât mai natural posibil. După uscarea unor caise în cuptor, puteți continua să uscați pe pervazul ferestrei.

Cum să se usuce peste sobă

Deasupra sobei de gaz, puteți instala grila, bătută într-un cadru din lemn pe tipul de sită. Deasupra arzătoarelor incluse, fructele se vor usca uniform și destul de repede. Această metodă este aproape de costurile naturale și numai gazele sunt considerate minus.

Ambalate strâns, caisele uscate vor fi păstrate timp de aproximativ 1,5 ani

Originalitatea caise uscate este că fructele uscate sunt mai utile decât cele proaspete datorită diverselor aplicații. Regula principală de reținut este că caisele uscate sunt păstrate într-un loc răcoros, uscat sau congelator. Ambalarea hermetică va ajuta la menținerea acesteia până la 18 luni.

Acest produs este recomandat persoanelor ca prevenție în perioada de avitaminoză, pentru tratarea problemelor organelor interne, însărcinate pentru dezvoltarea dinților și oaselor copilului. Medicina tradițională folosește ca componentă a tincturii alcoolismul, sarutul pentru curățarea corpului.

În timpul iernii, caise uscate sunt folosite pentru gătit compoturi și plăcinte de coacere.

Caisele uscate nu sunt numai dulci în ceai, o varietate de alimente pe o dietă, din care gătesc compot, sete perfect în timpul verii, iar adăugarea de whisky se transformă într-un cocktail. Caise uscate folosite la prepararea produselor de patiserie, cerealelor sau sosurilor.

Dacă doriți, și o mare varietate de fructe însorite, puteți obține nu numai caise uscate acasă, dar și mere uscate, pere dulce, gutui și chiar banane exotice.