Despre fermă

Cultivarea corectă a cultivării tomatelor

Tomatele sunt considerate una dintre cele mai populare legume, deci este greu să găsești o grădină de legume pe care nu există nici unul. Cu toate acestea, nu fiecare proprietar se poate lăuda cu o recoltă generoasă și fructe mari. Partea principală a problemei cultivării tomatelor este nerespectarea regulilor tehnologiei agricole.

Pentru a obține o recoltă bogată trebuie să aveți grijă de plante în mod corespunzător, deoarece pentru a crește o legume în diferite regiuni, nu toate soiurile vor face.

Ce acțiuni sunt incluse în cultivarea cultivării tomatelor

Mulți iubitori de grădinărit cred că întreaga îngrijire a paturilor de roșii este udarea și plivitul. De fapt, cu atât de puțină atenție, chiar și cei mai prolifici și hibrizi rezistent la boli nu vor da randamente mari. Să încercăm să înțelegem în detaliu regulile general acceptate pentru cultivarea roșiilor.

Agro-cultivarea de roșii constă din următoarele elemente:

 • selecție de semințe (în special varietăți) - anumite soiuri de roșii sunt potrivite pentru fiecare regiune;
 • pregătirea semințelor pentru plantare (înmuiere în scopul dezinfectării și stimulării creșterii);
 • crearea condițiilor pentru creșterea răsadurilor (iluminat, temperatură, udare, hrănire);
 • ridicarea răsadurilor;
 • alegerea unui loc pentru un pat și pregătirea solului;
 • transplantarea răsadurilor în paturi;
 • udare;
 • fertilizarea;
 • prevenirea bolilor;
 • umflarea și slăbirea solului;
 • formarea de tufișuri și pasynkovanie, legume înalte (chiar dacă roșiile sunt scurte, nu trebuie să vă retrageți de la aceste reguli);
 • recoltare.
Selectarea de semințe și soiuri de tomate - una din primele etape ale tehnologiei agricole

În plus față de etapele principale sunt aplicate evenimente suplimentarepromovarea unei culturi mai bune:

 • paturi de mulcire;
 • tratarea răsadurilor cu promotori de creștere;
 • construirea unui adăpost temporar pentru protejarea împotriva înghețului de primăvară (film sau agrifibră);
 • plantare în apropierea culturilor care respingă dăunători.
Pentru a adera la îngrijirea de îngrijire a plantelor, grădinarii experimentați fac un plan de acțiune la începutul sezonului.

Ce fel de sol face rosiile?

Roșiile pot crește practic pe orice solÎntrebarea este în volumul lucrărilor pregătitoare.

Cele mai bune rezultate ale cultivării sunt notate. pe soluri friabile de nutrienți, cu bună umiditate și respirabilitate. Astfel de calități sunt, de exemplu, argilă. Mediul trebuie să fie neutru sau ușor acid, dar nu acid.

Înainte de debarcare aveți nevoie verificați nivelul pH-ului utilizând teste de laborator sau hârtie de turnătorie. În cazul în care valoarea depășește valoarea de 5,5-6,5, atunci tratamentul trebuie efectuat pentru a ajusta aciditatea. Pentru a face acest lucru, pe suprafața solului se pulverizează făină de dolomit sau var stins, care este apoi ușor amestecat cu o greblă cu solul.

Aciditatea solului înainte de plantare este reglementată de calcar

Soiul pentru tomate trebuie să fie fertil, îmbogățit cu potasiu, azot, fosfor, fier, zinc și alte oligoelemente.

Atunci când se aplică îngrășăminte în stadiul de pregătire a terenului pentru plantarea răsadurilor, se utilizează atât îngrășăminte organice, cât și îngrășăminte minerale complexe. Cu toate acestea, merită să se țină cont de acest lucru nu intrați în amestecuri de nutrienți, puteți arde lăstari tineri sau provoca o creștere intensă a verii în detrimentul formării de fructe.

Atunci când alegeți un loc pentru un pat de roșii, trebuie să luați în considerare ce culturi au fost cultivate pe el sezonul trecut.

Antecedentele pot epuiza solul atât de mult încât este puțin probabil să obțină fructe mari de roșii. Același lucru este valabil și pentru regulile de rotație a culturilor, culturile de plantare pe același sit nu sunt recomandate.

Cum se prepară solul pentru tomate

În funcție de gradul de valoare nutritivă a solului și a structurii acestuia, se selectează variante optime de îngrășăminte.

În seră

Pentru a scăpa de dăunători posibili în solul de seră - trebuie dezinfectat

Pregătirea solului în seră trebuie să fie mai mult de la cădere. Pentru a începe este scapa de toate gunoiul de legumedăunătorii și agenții patogeni se iarnă cu succes.

Pentru obținerea biohumusului se recomandă imediat după recoltare. ateriza sideratele (de exemplu, muștar). În timpul iernii, cresc și pot fi tăiate. Evaluarea rezultatelor muncii se va produce în primăvară, solul va fi îmbunătățit, curățat de buruieni și îmbogățit cu substanțe nutritive.

Dacă în timpul sezonului au fost observate focare de boli, atunci solul va trebui schimbat. Pentru aceasta, un strat de 20-30 cm este îndepărtat complet și scos din seră. Toate suprafețele structurii trebuie tratate cu fungicide. În plus, folosiți verificatorul de sulf.

Apare un nou strat de sol sănătos îmbogățiți cu îngrășăminte, compost sau îngrășăminte minerale complexe. Cea mai bună compoziție a amestecului de sol pentru seră include următoarele componente:

 • teren fertil de grădină;
 • turbă;
 • râu nisip grosier;
 • compost;
 • gunoi de grajd.

În primăvară, suprafețele de seră trebuie curățate din nou și procesați o soluție specială (de exemplu, Baikal-EM) pentru dezinfecție și se toarnă apă fiartă peste pat pentru a încălzi solul.

Cu 2 săptămâni înainte de plantare, superfosfat (30 g), azotat de amoniu (20 g) și sulfat de potasiu (15 g) sunt introduse în sol. Gunoiul de grajd nu este folosit în primăvară, provoacă creșterea frunzelor, încetinind formarea de fructe.

Mijloace Baikal EM este adecvat pentru dezinfectarea serii înainte de plantarea unei roșii
Paturile calde sunt făcute pentru recoltarea timpurie. Termenii de debarcare cu această tehnică sunt modificați cu 2-4 săptămâni înainte.

În teren deschis

Paturile de grădină sunt, de asemenea, pregătite în toamnă. Pentru aceasta urmează scoateți toate resturile de plante și săturați pământul cu o unealtă de adâncime de imersiune pe un balon baionetă. Simultan cu săparea injectat organic (compost, gunoi de grajd) la o viteză de 6-8 kg pe 1 m2.

În primăvara anului, patul este din nou săpat și cu 1-2 săptămâni înainte de plantare. tratat cu soluție fierbinte de vitriol albastru (pentru dezinfecție). Pentru a menține solul rece, acesta este acoperit înainte de a planta cu un film.

În timpul plantării, în fiecare puț este turnat un amestec de nutrienți: humus, compost, turbă și cenușă de lemn.

Regulile de cultivare a roșiilor pentru a obține o recoltă bună

îngrășăminte

În timpul sezonului de creștere, trebuie să fie roșiile hrăniți de mai multe oriatunci randamentele pot fi semnificativ crescute.

Pentru a crește randamentul de tomate trebuie să se alimenteze de mai multe ori

În teren deschis prima porție este administrată la o săptămână după plantarea răsadurilor. O soluție de 10 litri de apă, Art. l. Nitrofosfat și 500 ml de lichid mullein. Aproximativ 0,5 litri sunt cheltuite pe fiecare bucșă.

A doua oară când furajul se face în perioada de înflorire. În această etapă, o soluție de 10 litri de apă, 500 ml de gunoi de găină lichidă, Art. l. superfosfat, tsp sulfat de potasiu.

După 10 zile, planta poate fi hrănită cu o soluție bazată pe Agricola Vegeta sau Signor Tomato. Dupa alte 10-14 zile, paturile sunt imbogatite cu 10 litri de apa, 1 lingura. l. humat de potasiu (sau sodiu).

În seră primul dressing este adus în fântâni atunci când se plantează răsaduri, gaura este umplută cu compost, humus și cenușă de lemn.

A doua porțiune a amestecului de nutrienți este introdusă după 2-3 săptămâni. În Cupa de apă, îngrășămintele sunt diluate: azot (25 gr.), Potasă (15 gr.), Fosfat (40 gr.). Sub fiecare bucată se toarnă 1 litru de soluție de lucru.

Următorul pansament contribuie la perioada de înflorire în masă. Din amestecurile nutritive compoziția adecvată pe bază de apă (10 litri), mullein lichid (500 ml) și sulfat de potasiu (15 g). Sub fiecare tufă se toarnă 1-1,5 litri de fluid.

Procedurile ulterioare sunt efectuate cu un interval de 10-14 zile (nitrofosfat, humat de potasiu și alte mijloace).

Formarea unui tufiș

Pentru ca instalația să nu piardă energia în zadar, se recomandă formarea tufelor în 1, 2, 3 tulpini.

Stemul principal provine din rădăcină, de jos sunt foi, în axile cărora se formează nevii. Datorită lor, furculițele de plante, preluând majoritatea substanțelor nutritive.

Întregul proces are loc în detrimentul formării ovarelor și fructelor datorită lipsei de nutriție. prin urmare La fiecare 5 zile trebuie să eliminați frațiiși formează o tomată cu un anumit număr de tulpini.

O astfel de procedură se efectuează indiferent de locul de cultivare a culturii, indiferent dacă este o suprafață deschisă sau o seră.

Îndepărtarea corectă

Paturile deschise sunt irigate De 1-2 ori pe săptămână. În vreme caldă, uscată, irigația regulată crește. de până la 3-4 ori. Cu toate acestea, factorul decisiv este gradul de umiditate a solului. Creșterea conținutului de umiditate provoacă dezvoltarea infecțiilor fungice, deci nu ar trebui să vă implicați în irigare.

În pământ deschis, roșiile de udare sunt efectuate de 1-2 ori pe săptămână

În seră, gradul de irigare este reglat în funcție de umiditatea aerului și a solului. De regulă, procedurile se efectuează cu ajutorul unui sistem de irigare în picurare sau subteran.

Relaxarea și mulcirea

Pentru a îmbogăți solul cu oxigen și pentru a împiedica formarea unei cruste în sere și în teren deschis, se face slăbirea, adesea combinată cu plivitul.

Prima procedură se efectuează după prima irigare cu imersie în sol la o adâncime de 8-10 cm, după care se creează o adâncime de 3-4 cm Interval de evenimente - De 3-4 ori pe sezon, dar până când tufișurile cresc. După formarea completă, pasaje suplimentare între plante le pot răni.

În seră, prima slăbire se efectuează și după udare. Sunt efectuate proceduri ulterioare. la fiecare 2 săptămâni până când rândurile se vor apropia împreună.

Pentru a menține umezeala în sol, paturile de tomate sunt mulcate cu paie uscată, rumeguș sau turbă.

Grosimea stratului trebuie să fie în 6-7 cm (după așezarea materialului). De asemenea, folosite ca mulci sunt: ​​pînză, ziar, coajă de copac mărunțită, iarbă uscată, etc.

Secretele de cultivare a roșiilor și obținerea unei recolte bogate de fructe

Fiecare grădinar experimentat are propriile sale secrete care garantează randamente ridicate, chiar și în condiții meteorologice nefavorabile. Printre cele mai eficiente și interesante sunt următoarele sfaturi.

 • Pentru a crește randamentul în timpul perioadei de înflorire a periei a doua și a treia recomandată pulverizați planta cu soluție de acid boric (concentrație scăzută). Borul promovează germinarea polenului, formarea ovarelor și a fructului.
 • Majoritatea tomatelor se auto-polenizează. Dar, în condiții nefavorabile, procesul de polenizare se desfășoară prost, astfel încât planta nu va interfera cu asistența umană. Pentru asta aveți nevoie de puțin agitați bucatile la intervale de 1 la fiecare 3-6 zile.
 • Mulcirea paturilor cu roșii împiedică uscarea solului și formarea unei cruste pe suprafața solului. În plus, mulci reduce rata de creștere a buruienilor - principalul inamic al culturilor de legume.
 • Pregătirea solului de toamnă oferă o creștere a randamentului, dacă se utilizează compostul ca îngrășământ, gunoiul de grajd în combinație cu turba.
 • Pastrarea pentru mulți grădinari rămâne un eveniment nedezvoltat, prin urmare, pentru a obține fructele cu caracteristicile descrise pe eticheta de semințe, se dovedește departe de toate. Îndepărtarea lăstarilor inutile redirecționează fluxul de alimente și energie către formarea de roșii mari. În plus, au timp să se maturizeze înainte de sfârșitul sezonului.

În general, tehnologia agricolă nu este dificilă, deși are anumite caracteristici, dar este foarte posibil să se mărească randamentul. După ce ați câștigat experiență în cultivarea roșiilor, puteți face în mod rezonabil adaptările și practicile proprii la regulile de îngrijire și apoi le puteți împărtăși pe forumuri.

Vizionați videoclipul: Plantarea, copilirea si stropirea rosiilor (Ianuarie 2020).

Загрузка...