Despre fermă

Plantarea corectă și îngrijirea căpșunilor de grădină

Ripe-urile de căpșuni de căpșuni sunt un tratament preferat pentru copii și adulți. Doar pentru a recolta o recoltă decentă din tufele de boabe, trebuie să muncești din greu. Prima etapă va fi plantarea răsadurilor și îngrijirea plantelor tinere.

Amintiți-vă că numai buruienile cresc pe cont propriu. Răsadurile de căpșuni pentru creștere reușită necesită îngrijire, iar tufișurile care părăsesc copacii necesită tratament în timp util.

Momentul de plantare a căpșunilor

Nu există o limită de timp strictă pentru plantarea căpșunilor. Puteți efectua această operație atât în ​​primăvară, cât și în toamnă. Dacă se dorește, în iarna sunt plantate bucșe individuale.

Aterizare de primăvară răsadurile se efectuează de la sfârșitul lunii februarie - mijlocul lunii martie până la începutul lunii mai, când solul este saturat cu umiditate din stratul de zăpadă topit. Pentru fiecare regiune, timpul lor. Dacă pierzi momentul, pământul se va usca. Tufișul tânăr va fi dificil de înrădăcinat, rata de creștere va încetini.

Când sunt amenințate de îngheț de noapte, răsadurile sunt acoperite cu un material de acoperire sau film.
Când înghețurile de noapte trebuie să construiască un adăpost pentru căpșuni

Aterizare de vară iar cultivarea se face, de regulă, prin plantarea răsadurilor în găurile care au devenit goale după distrugerea tufișurilor. În iunie-iulie în vânzare va fi răsaduri împietrite de tufișuri de fructe de padure.

Condiția principală va fi plantarea răsadurilor searadupă ploaie sau în condiții de noros. Necesită udare abundentă (moderată), protecție temporară de lumina directă a soarelui.

toamnă începeți de la mijlocul până la sfârșitul lunii august. Nu trebuie să vă strângeți prea mult prin această procedură, deoarece mustața trebuie să aibă timp să se rădăcească bine înainte de hibernare în grădină. Pentru zona climatică a zonei de mijloc va fi optimă pentru a finaliza plantarea până la mijlocul celei de-a doua decade a lunii septembrie.

Beneficiile cultivării în primăvară și toamnă

Fiecare grădinar va trebui să decidă cu privire la momentul oportun al anului pentru plantarea răsadurilor de căpșuni în mod independent. Ambele metode sunt folosite în cultivarea fructelor de pădure și au propriile lor avantaje și dezavantaje.

La debarcare în primăvară:

 • Arbuști au timp să se rădăcească și să se dezvolte bine în timpul verii, ceea ce sporește semnificativ șansele lor de a trece prin surprindere și de a da o recoltă bogată în anul următor;
 • Ridge sub arc gătiți în toamnă;
 • La plantarea răsadurilor timpurii ascunderea sau temperarea necesareîngrijirea pe termen lung;
 • La lista uriașă de lucrări de primăvară a adăugat plantarea de boabe.
La plantarea primăverii, solul este pregătit în avans, în toamnă

La plantare în toamnă:

 • Puteți folosi propriul dvs. material de plantare, luat de la plantele mamă;
 • Fructe de padure pe tufișuri va apărea în vara următoare;
 • Utilizarea ergonomică a site-ului. În timpul verii, puteți crește legumele în crengi de căpșuni viitoare și căpșuni de plante după recoltare.
Astfel, plantarea toamnei de mustață înrădăcinată economisește timp și efort de grădinar, dar este mai susceptibilă la înghețare atunci când hibernează fără adăpost.

Reguli importante la debarcare

Atunci când plantați fructe de pădure tinere, este necesar să respectați următoarele reguli:

 • Nu postați plantarea căpșunilor după familia iazului (roșii, cartofi, ardei etc.);
 • Modificați locația plantației de căpșuni pe site nu mai puțin de o dată la 3-4 ani. În sol se acumulează dăunători și boli caracteristice acestei culturi a grădinii;
 • Nu plantați plantele aproape unul de celălalt. Să reflecteze asupra calității culturii;
 • Să efectueze toate aranjamentele pentru pregătirea unui sit pentru răsaduri (îngrășământ, dezinfecție, umezire, slăbire, plivire);
 • Responsabil de alegerea răsadurilor de calitate și locul potrivit pentru plantare.
Este important să alegeți răsaduri de calitate pentru plantarea căpșunilor.

Îngrijirea după plantare și recoltare

În primele zile după aterizarea unei tinere plante într-un loc permanent, este necesar apă în mod regulat și de îngrijire în mod corespunzător. Partea umedă din jurul bushului contribuie la formarea rapidă a rădăcinilor noi.

Este important să nu exagerați cu udarea, deoarece excesul de umiditate din zonă poate provoca putrezirea rădăcinii și răspândirea diferitelor boli: sulf și rădăcini de rădăcini, mucegai praf, etc.

Mulcirea creastei cu rumeguș sau paie va ajuta la conservarea umidității în sol.

Datorită stratului de mulci, mulți paraziți ale căror larve se dezvoltă în apropierea suprafeței pământului nu pot fi așezate în straturile superioare ale solului. Este de dorit să se efectueze de mai multe ori pe an (de 3-4 ori).

Îngrijirea puieților de toamnă și a tufișurilor de sămânță este destul de simplă. Producată de umflarea, slăbirea solului în jurul tufișului.

Este necesar să eliminați toate frunzele vechi (tăiate). Pentru iarnă, arbuști sunt acoperite cu un strat de frunze căzute sau alte mijloace improvizate.

După recoltare, frunzele vechi trebuie îndepărtate.

În căpșuni de primăvară nevoie de mai multă atenție:

 • Tratamentul sanitar al plantelor (Fitosporin, Fitotsid).
 • Cu plante tinere îndepărtați toate mușchii și tulpini de flori. Tăiați frunzele de anul trecut;
 • În mai multe etape, cheltuiți hrănire complexă plante cu îngrășăminte minerale și organice (compost, humus).

Cum să plantezi

Berry este cultivat atât în ​​aer liber cât și în solurile protejate (sere, sere).

Există o mulțime de moduri de a planta căpșuni:

 • Cea mai ușoară, dar nu cea mai populară cale - mochete. Capsunile de căpșuni se strecoară și se înrădăcinează neîngrădit în întreaga zonă alocată pentru aceasta. Recolta de la astfel de plantații este redusă, iar boabele în sine sunt destul de mici;
 • Cea mai obișnuită cale este aterizare în rânduri. Plantele sunt plantate într-una (mai multe rânduri) cu o distanță de 15-20 cm între arbuști. Următorul rând este plantat în fața a cel puțin 30-40 cm de la primul;
 • Plantarea tufelor individuale prevede că distanța dintre plante va fi de cel puțin jumătate de metru. Îndepărtarea în timp util a tuturor lăstarilor târâtori va elimina posibilitatea de a țese fructe de padure.
 • loc de cuibărit modul arata ca o planta uterina inconjurata de mai multe musturi ingrasate (pana la 5-6).

Prepararea răsadurilor

Răsadurile de fructe de pădure selectate corespunzător pentru plantare reprezintă o garanție a unei recolte bogate în viitor.

Ele pot fi cumpărate în grădiniță sau pot crește independent, înrădăcindu-se o mustă cu tufișuri uterine bine stabilite.

Plantele tinere ar trebui să fie sănătoase:

 • frunze (4-5) netede, strălucitoare fără daune și pete;
 • rădăcină gât în ​​diametru nu mai puțin de 6-7 mm;
 • un sistem rădăcină dezvoltat de aproximativ 10 cm (rădăcinile mai lungi pot fi tăiate).

Înainte de plantare, răsadurile cu un sistem rădăcină deschis sunt mărunțite în soluție de mangan 10%. Se spală cu apă. Se presara cu promotori de creștere (înmuiată în rădăcină) și se pune pe un loc permanent.

Înainte de plantare, răsadurile cu sistem rădăcină deschisă sunt tratate cu o soluție de mangan

Alegerea unui loc

Cea mai bună opțiune pentru o creastă de căpșuni va fi parcelă însorită a grădinii dvs., protejată de vânt.

Cele mai favorabile sunt pantele cu o panta usoara de 2-3 grade pe partea sudica sau sud-vest a gradinii. Pentru o boabe cu un sistem rădăcină bine dezvoltat, apa subterană reprezintă o amenințare gravă, apropiindu-se de suprafață (mai puțin de 60 cm).

Alegerea unui complot pentru căpșuni nu uită nuanța rotației culturilor. Cultura nu este prea exigentă pe sol, dar preferă substraturi ușoare și fertile cu aciditate scăzută. Planta este responsabilă de aplicarea îngrășămintelor organice și fertilizarea pe sol.

aterizare

Zona sub creasta arbustului de fructe de pădure a fost săpată în sus, selectând toate rădăcinile buruienilor. Pe soluri grele cu pământ dens, înainte de sapă, acestea sunt turnate cu praf de copt (nisip, rumeguș). Fertiliza creasta cu humus, compost, cenușă, azofoskoy.

Plantarea răsadurilor de căpșună produse în gaură cu un diametru de 15-20cm

Plantarea răsadurilor produse în gaura cu un diametru 15-20 cm și adânc până la 10 cm. Dacă solul din grădină nu a fost pregătit în prealabil, amestecul de nutrienți trebuie aplicat imediat la gaura de plantare.

Găurile sunt vărsate cu o soluție de mangan. Răsadul este coborât în ​​gaură, îndreptându-se rădăcinile (cu un sistem rădăcină deschisă) și stropit cu pământ. Apă împrăștiată, ușor compacta solul din jurul plantei și rumegușul de mulci.

Condiția principală pentru plantare - poziția corectă a punctului central de creștere față de suprafața solului. Ar trebui să fie în par.

Altfel, planta va muri:

 • în poziție înaltă - va îngheța în timpul iernii;
 • cu înmormântare puternică în pământ - se va uda și va putrezi.

Este dificil să se supraestimeze impactul activităților de plantare a plantelor tinere și îngrijirea ulterioară a acestora. Este în aceste etape cruciale în viața fructelor de pădure punând fundația pentru o recoltă bogată.

Gustul și mărimea boabelor, termenii de maturare sunt determinate de caracteristicile soiurilor cultivate, restul depinde de munca voastră. Asigurați-vă că o recoltă bogată de fructe de padure aromate va recompensa mai mult decât munca grădinarului.